Hjelp

Cercidiphyllum japonicum fk Gøteborg E

Norsk navn: Hjertetre fk Gøteborg E

Egenskaper

}
}
}
}
}
}
Herdighet

H5

H4

Blomsterfarge

Rosa

Blomstringstid

April, Mai

Lysforhold / Toleranse
Høyde

8 meter

Bredde

6 meter

Bruksområde

Plantegruppe

Verdifulle egenskaper

Flerstammet tre med elegant vekstform og fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett. Bør brukes mer i gater parker og store hager.

Beskrivelse

Hjertetre danner flerstammede trær eller tette busker, på våre breddegrader kan den unntaksvis formes med en gjennomgående stamme. Veksten er spesielt lett og grasiøs. I naturlig bestand kan den bli over 30 m høy. I Sverige finnes flere trær på 20 m, men hos oss blir hjertetreet normalt 10-12 m høyt og 6-8 m bredt. Det norske navnet er på grunn av de vevre, hjerteformete bladene. De unge skuddene er brunrøde med røde knopper. Nyutsprungne blader er kobberrøde, men blir snart olivengrønne. Den er praktfull om høsten, da den utsondrer en særegen duft av nystekt kake og viser et fargespill i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett. Høstfargen varierer fra år til år og fra tre til tre. Planta er særbu, og får elegante små blomster (lupemat!) før løvsprett.

Bruk

Ei nydelig plante som bør brukes mer! Hjertetre egner seg godt som et fargeinnslag i gruppe eller som enkeltstående. Trerekker eller i park.

Vokseplass

Best utvikling på næringsrik moldrik eller leirholdig jord med god vanntilgang. Vannstress i vekstsesongen fører til dårligere høstfarge. Hjertetre må ha en lun vokseplass, H 4-5. Tåler halvskygge, men best farger i full sol. Tidligere trodde man at treet fikk dårligere utvikling og svakere høstfarger på kalkholdig jord, men nyere undersøkelser har vist at den ser ut til å være pH-nøytral. Best resultat oppnås ved planting om våren med gjennomrota klump.