Hjelp

Alnus glutinosa fk Sauherad E

Norsk navn: Svartor fk Sauherad E

Egenskaper

}
}
}
}
}
}
Herdighet

H5

Blomsterfarge

Grønn,Gul

Blomstringstid

April

Lysforhold / Toleranse
Høyde

Mellom 10 og 20 meter

Bredde

10 meter

Planteavstand

Hekk: 0.5 meter

Gruppe: 5 meter

Bruksområde

Plantegruppe

Verdifulle egenskaper

Et praktfullt treslag som kan brukes mer i anlegg. Gode grenvinkler, hurtigvoksende og friskt grønn. Også velegnet til leplanting.

Beskrivelse

Svartora blir et stort tre og enkelte gamle eksemplarer får en kroneform som minner om gamle frittstående eiketrær. Men mens eika har seige og solide greiner, har svartora sprøe greiner, noe frøhøstere må være klar over. Barken er mørk grå med markerte lenticeller som ung, seinere sprekker den opp. Bladverket er mørkt glinsende grønt med hårdusker i nervevinklene på undersida. På svartora sitter rakler og kongler på korte stilker på en akse, mens på gråora er de sittende. Veden får en rødlig farge i luft og er et ettertraktet virke til kjøkkeninnredninger og møbler.

Bruk

Den er således et av de mest brukte letrær i Danmark. Vi finner den viltvoksende helt ned i flomålet på vindutsatte strender, noe som sier oss at den er salttolerant. Den feller lauvet grønt. Svartora egner seg altså spesielt godt til leplante på kysten og i naturlandskap. Som frittstående får den ei praktfull krone. Til rent svartorlé brukes en planteavstand på ca 1 m.

Vokseplass

Trives utmerket på jord i næringsrike vassig, men får dårlig utvikling i sur myr. Den tåler imidlertid surjordsplanting. Men den får også en god utvikling på mer opplendt jord. Krever fuktige forhold. Svartora er også ganske klimatolerant. I Vestnes kommune i Romsdal har en Agder-herkomst utviklet seg meget pent i løpet av 10 år. H5.